2. april je Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) proglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Obeležujemo ga od leta 1967. In zakaj ravno 2. april? Na ta dan se je leta 1805 rodil danski pravljičar, Hans Christian Andersen. Kdo ne pozna Deklice z vžigalicami, Grdega račka, Kraljične na zrnu graha, Male morske deklice in mnogo drugih pravljic izpod njegovega peresa? Z njimi rastejo generacije in generacije otrok.

Letošnjo poslanico je pripravila Brazilska sekcija IBBY. Slovenska poslanica letos nosi naslov »Lakota po besedah«, pripravil jo je Peter Svetina. Slovenska sekcija IBBY je združila moči z Mestno knjižnico Ljubljana in Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Letos zaradi pandemije mednarodni dan knjig za otroke praznujemo preko spleta, vse prispevke objavljajo sproti na Facebooku, najdete pa jih tudi na spletni strani https://www.ibby.si/index.php/component/content/article/36-slo-novice/359-praznovanje-2-aprila-mednarodnega-dneva-knjiga-za-otroke-na-spletu .

V teh razmerah smo še posebej lačni besed, zato si, tako starši kot otroci, privoščite branje dobrih knjig. Naj zaključim z mislijo Alberta Einsteina: »Če želite, da so vaši otroci pametni, jim berite pravljice. Če želite, da bi bili še pametnejši, jim berite še več pravljic.«

Anja Šalamon, knjižničarka

Dostopnost