Pozdravljeni!

V Tednu pisanja z roko 2022 se bomo na naši šoli »družili« že četrtič. Čeprav si ne znamo zamišljati, da bi bili v času covida-19 brez računalnikov in drugih sredstev za digitalno komunikacijo, je prav pandemija spodbudila razmišljanje, da nas tipkanje preveč izolira, standardizira, da nam jemlje kreativnost in človeški pridih, ki sta tako značilna za pisanje z roko.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. To je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti učence o pomenu pisanja z roko, jih spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno. Če bomo pisali z roko, bomo ohranili to fino motorično spretnost, ki je zelo pomembna.

Teden pisanja z roko, ki bo od 17. do 21. januarja 2022, bo lepa priložnost, da opozorimo učence na pomen pisanja z roko. Izbrani so ambasadorji Tedna pisanja z roko 2022. To so: pisatelj Tadej Golob, igralka Mojca Fatur in olimpijska zmagovalka Janja Garnbret.

Osrednja tema Tedna pisanja z roko 2022 bo Pišem z roko, ker … Osredotočeni bomo na prednosti pisanja z roko. Tema je široka in dopušča veliko možnosti za izbiro (več si zapomnimo, ustvarimo več idej, imamo dolgotrajnejšo pozornost, možgani celoviteje delujejo, izražamo spoštovanje in naklonjenost, izboljšujemo fine motorične spretnosti …).

Še nekaj predlogov:

  • Na lističe naj učenci napišejo: ‘To je moja pisava. Ponosna (ponosen) sem nanjo, saj je izvirna in neponovljiva’. Pripravite razredno razstavo in si oglejte, kako smo si različni.
  • Bodite preiskovalci pisav. V priloženem spisku različnih pisav (York test) sta po dva delo istega avtorja. Poznate rešitev? J
  • Radi pišemo z roko – YouTube

Vabim vas k sodelovanju!

Katarina Novak J

 

Počasi, lepo počasi pisalo po papirju drsi,

nam črke ustvarja in misli umiri.

 

 

Dostopnost