Dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Na ta dan, ki je bil  letos 19. novembra, je že enajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Osnovna šola Brežice pa se  letos pridružuje vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila, ki bo na jedilniku  vsaj enkrat na teden.

Glavni namen Dneva slovenske hrane je poudarjanje  pomena v Sloveniji pridelane hrane, pridelovalcem in predelovalcem hrane – našim kmetom, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam – pa tako želimo izraziti posebno priznanje.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal bo pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«.  Generalna skupščina Združenih narodov je namreč letošnje leto razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave.

Glavni namen projekta je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Tako smo povezali Dan slovenske hrane, Mednarodno leto sadja in zelenjave ter Šolsko shema sadja, zelenjave in mleka s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom  in izvedli naravoslovni dan  TZS  »Zajtrk s sadjem – super dan!« .

Najprej so se učenci 1. do 9. razreda seznanili s pomenom zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo,  v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu. Želimo povečati uživanje lokalno pridelanega sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih proizvodov pri otrocih ter tako izboljšati prehranske navade otrok.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla.

Dobavitelji zajtrka na naši šoli:

Kruh – pekarna Suban, Jesenice na Dolenjskem

Maslo – mlekarna Krepko

Med – Jože Tomše, Globočice, Krška vas

Mleko – Stanko Zupančič, Podlipa, Raka

Jabolka – Kovačič Andrej, Dramlja, Bizeljsko

Po zajtrku smo nadaljevali delo v delavnicah.

Posvetili smo se naslednjim temam:

Sadjarstvo – pomen sadja in zelenjave v naši prehrani

Pomen kmetijstva in žitaric v naši prehrani

 

Pomen živinoreje in mleka v naši prehrani

Čebelarstvo (pomen čebel …)

Zakaj je lokalna hrana pomembna? Ekološka hrana

Varovanje okolja

 

Prehranske navade se oblikujejo v otroštvu, vzgojno-izobraževalne ustanove pa imamo pri tem velik pomen. Tako naj bi pripomogli k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa.

S praznovanjem Dneva slovenske hrane in odločitvami za uporabo lokalno pridelane hrane pa podpiramo tudi napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane ter izražamo spoštovanje do njihovega dela.

 

7.a na daljavo

 

Dostopnost