Po koncu šole se je v sredo, 26. 6., za mlade planince začela nova dogodivščina. Sedem učencev OŠ Brežice se je skupaj z mladimi planinci PD Brežice udeležilo štiridnevnega tabora na koči Loki pod Raduho.

Mladi planinci, vodniki in animatorki smo se v sredo zbrali pred OŠ Artiče, natovorili avtobus in se odpeljali proti Zgornje-Savinjski dolini, proti našemu tabornemu prostoru. Na poti smo si ogledali še »urejeno smetišče« Mozirski gaj, kjer smo skupaj z ribičem spoznali ribolov, čebelar pa nam je predstavil življenje trotov. Na kočo Loko smo, po ovinkasti poti, prispeli pozno popoldne.

Četrtek je mlade planince čakala prava preizkušnja, v vročem dnevu smo se povzpeli na 2062 m visok vrh Raduhe. Med potjo smo se ustalili pri vhodu v Snežno jamo, kjer smo se ohladili na hladnem zraku, ki piha iz jame. Na vrhu Raduhe so planinci, ki so prvič osvojili dvatisočak, prejeli planinski krst.

Po napornem dnevu je sledil dan, ki smo ga preživeli okoli koče. Otroci so izbirali med različnimi delavnicami. Izdelali so si lahko nakit iz perlic, s servetno tehniko okrasili kamne in šatulje, si izdelali lesen obesek in na njega vgravirali besedilo, preskusili svoje veščine v tehniki zvijanja papirja – origami, nabirali zelišča, igrali družabne igre ali pa se igrali »stare« otroške igre. Proti večeru pa smo se odpravili na bližnjo planino. Prijazna pastirica Berta nam je pripravila pravo pogostitev s kislim mlekom, domačim sirom in ajdovim kolačem. Otroci pa so lahko, po želji, pomolzli kravo ter poskusili njeno mleko. To je bilo nepozabno doživetje.

V soboto zjutraj smo spakirali prtljago, pospravili sobe ter se odpravili proti Logarski dolini. Povzpeli smo se do najlepšega slapa v Sloveniji, slapa Rinke. Ker je bil dan zelo vroč, smo se ohladili v potoku pod slapom. Popoldne pa smo se že odpravili nazaj proti Brežicam.

Vsi udeleženci smo se strinjali, da se je tabor prehitro končal. Domov smo se vrnili polni novih doživetij in izkušenj ter še zdaj pripovedujemo o svojih dogodivščinah na taboru. Komaj čakamo, da se začne novo šolsko leto in gremo skupaj s šolsko planinsko skupino na nove izlete, kjer bomo ponovno srečali svoje prijatelje s tabora.

Mentorica planinske skupine Ana Novak

 

Dostopnost