PODELITEV PRIZNANJ BRALNE ZNAČKE

Podelitev priznanj bralne značke je za bralce poseben dan. Tudi letos je veliko naših učencev pridno bralo, saj je kar 582 oz. 67 %  učencev osvojilo bralno značko. Med njimi je bilo tudi 21 zlatih bralcev, ki jim je to uspelo v vseh devetih letih šolanja. Ob zaključku branja so sledile slavnostne podelitve priznanj. Prva podelitev je bila namenjena učencem 1. in 2. razreda ter učencem razredne stopnje osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom in je potekala v ponedeljek, 6. maja 2019,  v Domu kulture Brežice.

  1. maja pa je bila najprej podelitev za učence od 3. do 5. razreda in za učence predmetne stopnje osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom; nato pa še za učence od 6. do 9. razreda osnovne šole.

Podelitev priznanj za učence 1. in 2. razreda je popestrila umetnica Melita Osojnik z lutkovno predstavo po prirejeni ljudski pravljici Hvaležni medved. Predstava je vključevala veliko vrednot – hvaležnost, prijateljstvo in medsebojno pomoč. Prireditev je povezovala učenka Mia Požar. Sledila je podelitev priznanj, ki sta jih podelili knjižničarka Lidija Geršak in gostja Melita Osojnik. Zbrane je nagovorila in pohvalila za uspešno branje tudi ravnateljica, mag. Marija Lubšina Novak.

V petek, 10. maja, pa sta potekali podelitvi priznanj za učence od 3. do 9. razreda ter za učence osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom. Prvo podelitev sta povezovali Lija Čurič in Dora Petrej pod mentorstvom učiteljice Mojce Đorđević; drugo pa Nika Pavlič in Lana Pezdirc pod mentorstvom učiteljice Irene Burja.

Naši gostje so bili  uspešni športniki: paraplavalec Darko Đurić ter Sara Štirn in Nino Batagelj, ki tekmujeta v paraplesu ter na ostalih plesnih tekmovanjih. V pogovoru smo izvedeli veliko o njihovih šolskih dneh, najljubših knjigah, najstniških prigodah ter o njihovem življenju danes. S svojim življenjem dokazujejo, kaj vse lahko doseže človek kljub fizičnim omejitvam ter da »sreča ni odvisna od popolnosti telesa, ampak od popolnosti duha«, kot pravi Igor Plohl v slikanici Lev Rogi. Imeli smo priložnost videti, kako čudovit je paraples, saj sta Sara in Nino nastopila s tremi plesnimi točkami.

Program so s petjem popestrili tudi naši učenci. Nastopila sta dva zbora: učenci 4. razreda pod vodstvom Metke Savić ter učenci 5. razreda pod vodstvom Mojce Đorđević. Ob zaključku prireditve je nastopil tudi šolski band, katerega članice so Maja Tomić, Rea Doria Bergant in Lara Marčetič. Tudi na petkovi prireditvi je ravnateljica mag. Marija Lubšina Novak pohvalila za dosežek zbrane učence in njihove mentorje. Priznanja za osvojeno bralno značko so podelili Darko Đurić ter knjižničarki. Zlati bralci so se za spomin fotografirali z gosti.

»Če ne bomo brali, nas bo pobralo,« pravi naš priljubljeni pesnik Tone Pavček. Zato (p)ostanimo bralci ter uživajmo v knjigah, ki nam pomagajo bolje razumeti sebe in svet okoli nas.

Anja Šalamon

Dostopnost