V torek, 14. 9. 2021, so se zainteresirani učenci od 6. do 8. razreda udeležili strokovne ekskurzije.

Pri Gradu na Goričkem je pred tremi milijoni let bruhal poslednji vulkan na območju Slovenije, ki so ga oživeli v doživljajskem parku Vulkanija, kar je bil tudi cilj naše ekskurzije. Na kraterju nekdanjega vulkana smo doživeli zanimivo in prijetno potovanje v vulkansko podzemlje, na katerem nas je spremljal krtek Oli. V njegovi družbi smo interaktivno spoznali vulkane, si ogledali 3D stereoskopski film s posebnimi efekti o nastanku vesolja in življenja na Zemlji,  spoznali kristal olivin in druge minerale ter doživeli adrenalinsko vožnjo s 3D podzemnim vlakom proti površju Zemlje.

S turističnim vlakom smo  se peljali po vulkanski deželi, obiskali kamnolom bazaltnega tufa in iskali kristale olivina.

Na povratku domov smo obiskali še čokoladnico Passero v Tešanovcih, kjer smo spoznali proizvodnjo čokolade in se posladkali z njihovimi originalnimi čokoladami in pralineji.

 

Mentorici: Jadranka Čabraja in Sabina Dobršek Mladkovič

 

 

Vtisi učencev

 

Izlet v Vulkanijo je bil najboljši izlet do sedaj. To je bila zelo dobra izkušnja. Najboljši del mi je bil, ko smo se odpravili v podzemlje.

Maja, 7.a

 

Na izletu mi je bilo odločno. Če bi imela možnost, bi ga ponovila vsak dan. Všeč so mi bili filmčki z Olijem, še bolj pa kristalčki. Ko smo se odpeljali z vlakci do kamnoloma, me je najbolj privlačila prečudovita trava.

Sara, 7. a

 

Na izletu mi je bil všeč krtek Oli. Super mi je bilo, ker smo se tako dobro razumeli z ostalimi oddelki. Ko smo gledali film, me je bilo super, ker je bil zelo zanimiv.

Žana, 8.a

 

Hvala učiteljicam, da so organizirale to čudovito ekskurzijo. Hvala učiteljicam, ko so mi pomagale priti do poguma, ki sem ga potreboval, da vstopim v jamo. Ta izlet je bil nepozaben. Upam, da se bo ponovil.

Luka, 6. b

 

Naučili smo se veliko o okoliških vulkanskih aktivnostih. Iskanje olivina v rudniku je bilo zelo zabavno in poučno. Vožnja je bila zelo udobna, obisk čokoladnice pa okusen.

Leon, 8.a

 

Posebej všeč mi je bil Oli in njegova razlaga stvari. Zelo všeč mi je bila vožnja z vlakcem. Zelo všeč so mi bili kristali in veliko smo se naučili o njih. To bi z veseljem ponovila.

Inja Dea, 8. a

Dostopnost