V petek, 15. novembra 2019, smo že osmič praznovali DAN SLOVENSKE HRANE. Vlada Republike Slovenije je oktobra 2012 sprejela sklep, da vsak tretji petek v mesecu novembru razglasi za DAN SLOVENSKE HRANE. Na ta dan poteka tudi projekt TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK.

V OŠ Brežice smo izvedli naravoslovni dan ZDRAV KROŽNIK.

 

Posvetili smo se naslednjim temam:

  • TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
  • PREHRANJEVALNE NAVADE
  • ZDRAVA PREHRANA
  • HRANA KOT ODPADEK

 

Dan smo začeli s TRADICIONALNIM SLOVENSKIM ZAJTRKOM. Hrano smo priskrbeli v lokalnem okolju, in sicer kruh v Pekarni Suban, med pri Jožetu Tomšetu iz Globočic, mleko pri Stanku Zupančiču iz Rake, jabolka pri Sadjarski kmetiji Andrej Kovačič iz Dramelj na Bizeljskem, maslo pa so proizvedle Ljubljanske mlekarne. Učenci so imeli za malico domač smuti s kmetije Sinkovič iz Buč.

Poskrbeli smo tudi za gibanje vseh učencev, saj smo izvedli minutke za zdravje (hoja v okolici šole), učenci razredne stopnje pa so si ogledali nastop ritmične sekcije Brežice.

Delo je potekalo v različnih delavnicah. V skrbi za zdravo prehrano ter odnosa do nje smo poudarili pomen hidracije (zadostna oskrba telesa s tekočinami – tudi med poukom) kot ključno strategijo ohranjanja zdravja človeka in oskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja (ŠOLSKA SHEMA – SHEMA SADJA, ZELENJAVE IN MLEKA).

Učenci so utrdili zavedanje o pomenu vključevanja sadja, zelenjave in mleka v svojo vsakodnevno prehrano. Spregovorili smo tudi o pomenu rib v zdravi prehrani. Želimo

povečati zanimanje za oskrbo s svežimi in kakovostnimi posavskimi ribami in poznavanje prostoživečih rib v naravnem okolju vodotokov (RIBA NA ŠOLSKEM KROŽNIKU).

Pri izvedbi naravoslovnega dne so nam kot izvajalci delavnic oz. predavanj pomagali uslužbenci Komunale Brežice (Okušanje hrane, Hrana kot odpadek, Izdelava svečk iz odpadnega olja), Čebelarstvo Ferenčak pa je učencem približalo izjemen pomen čebel in zdravilen učinek čebeljih izdelkov ter predstavilo čebelarsko opremo in pripomočke čebelarjev.

 

 

Dostopnost