17. septembra praznujemo dan zlatih knjig. To je tudi dan, ko se uradno začne branje za bralno značko. Tudi letos je Društvo Bralna značka Slovenije razveselilo vse prvošolce s slikanico Škrat Kuzma dobi nagrado avtorice Svetlane Makarovič in ilustratorja Tomaža Lavriča.

Ob tej priložnosti smo pripravili spremljevalni program.  K sodelovanju smo povabili učenca devetega razreda, Evo Oštrbenk in Matica Lazića.  Učenca sta zabaven način predstavila bralno značko prvošolcem, ker pa smo v Nacionalnem mesecu skupnega branja, sta jim prebrala tudi zgodbice iz knjige Prvič v šolo avtorice Maje Črepinšek. Ob glasbi je zgodbe pripovedovala tudi učiteljica Nina Špiler Škoda, ki je spodbudila prvošolce, da so se priključili petju. Manjkalo ni niti ugank, te je prvošolcem zastavila knjižničarka Anja Šalamon. Za zaključek pa je spregovorila še knjižničarka Lidija Geršak, ki je povabila učence k branju knjig. Sledilo je razdeljevanje slikanic, ki so jih učenci z veseljem prelistali.

Prvošolci so knjigo v roki zakorakali v nov šolski dan, ta prispevek pa zaključujem z mongolskim pregovorom Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo.

Anja Šalamon, knjižničarka

Dostopnost