Sodelovanje Osnovne šole Brežice z Domom upokojencev Brežice

Ljudje smo družabna bitja. Radi se družimo, sodelujemo in srečujemo. Beseda SREČANJE vsebuje besedo SREČA, ki nam ob navedenih dejavnostih napolni srce.

Sodelovanje ob praznikih (dan žena, materinski dan in decembrski praznični dnevi) se odvija že vrsto let, saj se učenci Osnovne šole Brežice z mentoricami radi odpravimo v Dom upokojencev Brežice. Na prireditvah prepevajo učenci otroškega pevskega zbora pod vodstvom mentoric Darje Kalin in  Metke Savič, učenci mladinskega pevskega zbora pa pod vodstvom Maše Žveglič Poljšak. Kulturni program obogatijo tudi člani Otroške folklorne skupine Kresnice z ljudskimi plesi in igrami pod vodstvom mentorice Zdenke Dušič. Občasno razveselimo stanovalce doma tudi s kakšno voščilnico ali  z osebnim voščilom.

Pozimi 2016 so stanovalce doma obiskali tudi učenci osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom. Pod vodstvom mentorice Tine Kodrič so izdelali lutke iz kartona in zaigrali lutkovno igrico Snežak korenjak, nato pa uživali v pravljici, ki jo je prebrala stanovalka doma.

V letu 2017 se je v okviru interesne dejavnosti Druženje s starostniki pod vodstvom mentoric Alenke Godler in Karmen Lipej Tramšek začelo tedensko dvourno druženje skupine učencev od 3. do 6. razreda s stanovalci doma. Učenci in stanovalci doma so približno dve leti ob petkih skupaj igrali družabne igre, peli, izdelovali ustvarjalne izdelke, zasadili zeliščno gredico; stanovalke doma pa so učenke učile plesti, jim pripravile bralne in ugankarske urice…

23. aprila je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Leta 2017, 2018 in 2019 smo ga obeležili tudi v okviru projekta Noč branja. Učenci in stanovalci doma so se v domu pod mentorstvom knjižničarke Lidije Geršak družili na literarnih urah na temo šole, branja, domovine, slovenskih pravljic in književnih del razsvetljenca Valentina Vodnika. Proti koncu ure so se igrali družabne igre, ki so se navezovale na temo projekta v določenem letu, nato pa uživali v pogostitvi.

V šolskem letu 2018/2019 smo k sodelovanju povabili stanovalke doma: Boženo Ostrovršnik, Bronislavo Orehek in Veroniko Bernot. Veseli smo, da so se odzvale in da so lahko učenci 1. triletja v  okviru projekta Beremo skupaj štiri zaporedne srede uživali v prijetnem zvenu njihovega glasu ob branju slovenskih pravljic. Pri uri spoznavanja družbe v 5. razredu pa sta se omenjenim gospem pridružila še Ivanka Kranjc in Janez Dejak. Učenci so z velikim zanimanjem prisluhnili njihovi pripovedi o življenju nekoč, predvsem izkušnjam  v času druge svetovne vojne  in povojnih časih.

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujem za sodelovanje in tkanje medgeneracijskih vezi, v katerih je obilo dobre volje, humorja, žarečih oči in nasmejanih obrazov. Naj nas srečanja bogatijo tudi v bodoče!

 

                                                                                       Lidija Geršak,

                                                                                       knjižničarka Osnovne šole Brežice

Dostopnost