Učenci in zaposleni na Osnovni šoli Brežice so ob dnevu Zemlje pripravili sklop dejavnosti, s katerimi so pokazali, da jim je mar za naš planet. Od besed so prešli k dejanjem; njihov moto je bil »Vsako dejanje šteje.«

V sredo, 24. 4. 2019, so se učenci v Domu kulture Brežice predstavili javnosti s plesno-glasbeno gledališko predstavo Mati Gaia. Predstava, ki se je poskušala dotakniti src gledalcev in poslušalcev, je dosegla svoj namen, saj jo je navdušeno občinstvo nagradilo z bučnim aplavzom.

V preddverju Doma kulture so učenci in njihovi mentorji razstavili številne likovne izdelke in izdelke iz recikliranih materialov ter tako obiskovalcem pokazali, kako varovati okolje.

V petek, zadnji dan pred majskimi počitnicami, pa so učenci med drugim sadili tudi drevesa pred šolo in v parku pri občinski stavbi, čistili šolske klopi v učilnicah, odstranjevali na asfalt prilepljene žvečilne gumije na šolskem dvorišču, pobirali smeti ob šoli in po ulicah v njeni okolici, sadili rože in dišavnice, izdelovali ekološka čistila …

V dogovoru s Komunalo Brežice so ta dan prinesli v šolo tudi tetrapak embalažo, ki so jo zbirali ves april; ob tem so se pri pouku pogovarjali o krožnem gospodarstvu, reciklaži in se seznanili z eko toaletnim papirjem, ki ga med drugim tudi pridobivajo iz tetrapak embalaže.

Četrtošolci so obiskali drevesnico v Šentlenartu, kjer so si ogledali široko ponudbo okrasnih grmovnic in dreves ter sadik sadnega drevja, jagodičevja, zelenjave in dišavnic. Med najzanimivejšimi so se jim zdele oblikovane rastline (ciprese, bori, macesni, pušpani … ).

Pri izvedbi nekaterih dejavnosti so nam pomagali Občina Brežice, HPG Brežice, Komunala Brežice in Intergral Brebus Brežice.

 

Dostopnost