23. aprila praznujemo Svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Letos smo na isti dan praznovali tudi Noč knjige. Osnovna šola Brežice se je pridružila mnogim dogodkom, ki so potekali ob tem dnevu. Že tretjič smo Noč knjige praznovali z medgeneracijskim druženjem učencev 2. in 3. triletja in stanovalcev Doma upokojencev Brežice. Pripravili smo literarno uro, na kateri so bile v ospredju vrednote, kot so bratstvo, enakost in svoboda, ki so pomembno vplivale na delo Valentina Vodnika, katerega 200-letnico smrti obeležujemo letos. Prireditev je brežiškem domu upokojencev povezovala učenka Ela Godler.

V literarno uro smo vključili nekaj Vodnikovih del, koroško ljudsko pravljico Kralj Matjaž in ljudsko pravljico Hvaležni medved. Ob tem so se stanovalci doma razgovorili o svojih spominih na šolo in o življenju nekoč. Hitro smo lahko ugotovili, da sta se šola in življenje v teh letih zelo spremenila.

Literarno druženje smo zaključili z družabno igro, ki so jo igrali skupaj učenci in stanovalci brežiškega doma. V prijetnem vzdušju smo tkali medgeneracijske vezi. Učenci so prispevali svojo mladostno energijo, stanovalci doma pa so s svojimi izkušnjami in modrostjo odpirali nove poglede ter jim dali lepo popotnico za življenje.

Anja Šalamon

Dostopnost