Sedmošolci OŠ Brežice in dežela večnega snega in ledu

V četrtek, 10. novembra 2016, je našo šolo obiskala priznana otroška pisateljica Kristín Steinsdóttir, ki prihaja iz Islandije. Prišla nam je predstavit svojo knjigo Angel v soseski, ki je  bila prevedena v slovenščino in izšla pri založbi Malinc. Vsi smo bili zelo radovedni in vedoželjni. Knjigo  smo prebrali tudi pri slovenščini in nas je vse navdušila.

Pisateljica nam je pripovedovala, da je navdih za to knjigo dobila, ko se je z družino preselila v nov blok in je v svojem stanovanju našla angela, za katerega nihče ni vedel, od kod prihaja. Prinesla ga je tudi s seboj in nam s tem pričarala, kako je bilo, ko ga je odkrila. Pisateljica nam ni  predstavila le knjige, ampak tudi svoje življenje od malih nog ter svoje delo. Izvedeli smo, da je Islandija dežela večnega snega in ledu, da ima tri večje ledenike in nekaj vulkanov, ki se vsakih nekaj let prebudijo. Še posebej smo jo občudovali, ko nam je omenila in opisala gejzirje in druge posebnosti Islandije. Spoznali smo tudi glavno mesto Reykjavik, v katerem sedaj živi, in njeno rojstno mesto Seydisfjörour. Opisala nam je njihov vsakdanjik ter njihove navade. Ob njenem pripovedovanju o zelenih tratah, pomladi in konjih, s katerimi turistom predstavijo Islandijo, pa smo vsi začeli hrepeneti, da bi to deželo obiskali. Njeno predstavitev je še slikovno obogatil in  prikazal njen mož. Z islandščino smo se srečali, ko je pisateljica eno poglavje prebrala sama.

Ob prihodu nas je  nagovorila tudi po slovensko in nas s tem  prijetno presenetila.

Učiteljica angleščine Petra Vaš pa je poskrbela, da sta pogovor s pisateljico in predstavitev gladko tekla.

 

Pisateljica je za svoja dela dobila številne nagrade, ki si jih pošteno zasluži in želimo ji, da bi ustvarjala še naprej.

Mislim, da nam bo to srečanje  ostalo še dolgo v spominu. Veseli smo, da smo s tem razširili svoje znanje iz književnosti, geografije in angleščine.

 

Nika Pavlič, 7. c

O Kristín Steinsdóttir

 

Pisateljica Kristín Steinsdóttir  je izdala že veliko knjig in ena izmed njih je Angel v soseski, ki smo jo prebirali tudi sedmošolci osnovne šole Brežice.

Ta islandska pisateljica je zelo igriva in mladostna, kljub svojim letom. Ima  tri zdaj že odrasle otroke in devet vnukov. Dve njeni vnukinji si želita po babičinih stopinjah. In kot je že Kristín rekla – »imajo to v krvi«. Njene zgodbe so sicer za otroke, toda imajo zelo globoko vsebino. Na predavanju, ki ga je vodila naša učiteljica angleščine Petra Vaš , je govorila predvsem o svojem otoku Islandiji, veliko pa je povedala tudi o svoji knjigi in o sebi.

V knjigi Angel v soseski nastopa deček, ki ima zelo bujno domišljijo.  Njegova starša sta se  ločila in tudi v šoli ima veliko težav. Deček je v srcu dober, a ga je zelo strah. Želi si pomagati nemočnim, toda  prešibek je za takšna dejanja. Kristín pravi, da so skozi to obdobje šli tudi njeni otroci. Po tem lahko sklepate, da niti tema o nasilju ni ostala nerazkrita. Kot je pisateljica  rekla: »Odrasli so si včasih zapirali oči in  tavali v gosti temi. Toda zdaj so oči odprli in uvideli, da hodijo v prepad. Vztrajno, a počasi. Želela bi si reči, da v Islandiji ni nasilja, toda sami dobro veste, da je povsod kdo, ki  ustrahuje. Zakaj se ne moremo imeti radi?  Smo bitja, ki znajo izražati svoja čustva.« S temi globokimi besedami je zaključila predavanje.

Jaz pa bi svoj članek  rada zaključila z njenimi besedami:»Nikoli nisi za vse popoln, vedno se najde kdo, ki te ne mara, toda gledati moramo na tisto, kar imamo, ne na tisto, česar  nimamo.«

Nikolina Gramc, 7. b

Dostopnost