V ponedeljek, 6. junija 2016, ob 11. uri se je v telovadnici naše šole odvijala prireditev ob zaključku literarnega, likovnega in fotografskega natečaja »Moja rodna domovina – Od zrna do kruha«, ki ga je na začetku šolskega leta 2015/16 razpisalo kulturno naravoslovno društvo Naša zemlja.

V omenjenem natečaju sta iz naše šole s svojima literarnima prispevkoma pod mentorstvom učiteljice slovenščine Darinke Ferenčak Agrež sodelovala Tim Jambriško in Leila Mokrovič, učenca 7. c razreda, ter nekateri učenci iz 1. c in 3. c razreda, ki so svoje likovne izdelke ustvarjali pod mentorstvom učiteljic Tatjane Ilc, Brigite Slakonja in Karmen Lipej Tramšek. Njihovi prispevki so bili nagrajeni. V natečaju so sodelovali tudi učenci iz osnovnih šol Artiče, Bistrica ob Sotli, Brežice, Krmelj, Podbočje, Tržišče ter iz Osnovne šole Adama Bohoriča Brestanica in iz Osnovne šole Ane Gale Sevnica.

Poleg mnogih učencev in njihovih mentorjev iz zgoraj naštetih šol so si prireditev ogledali tudi nekateri učenci in učitelji naše šole. Ob tej priložnosti nas je obiskal tudi župan Občine Brežice, gospod Ivan Molan, in nam namenil nekaj besed.

V prvem delu kulturnega programa smo počastili spomin na začetnika slovenskega jezika Primoža Trubarja, na 140-letnico rojstva Ivana Cankarja, na 25-letnico osamosvojitve Republike Slovenije ter med zbrane ponesli sporočilo svetovnega dneva okolja.

Drugi del programa je bil literarno, glasbeno in plesno obarvan, glavna beseda pa je tekla o žitih in seveda kruhu. Iz nagrajenih literarnih prispevkov, ki so nam jih prebrali Tim Jambriško, učenec 7. c razreda Osnovne šole Brežice, Eva Flajs, učenka 7. razreda Osnovne šole Tržišče, in Tim Kukec, učenec 3. razreda Osnovne šole Krmelj, smo spoznali, kako težka je pot od zrna do kruha, kako so včasih želi in mlatili žito ter se naučili, kako lahko že s kosom kruha nekoga osrečimo.

Med kulturnim programom ni manjkalo niti glasbe in plesa, za kar so poskrbeli učenci 1. b razreda, ki so nas pod mentorstvom učiteljic Zdenke Dušič in Bojane Kostanjšek Rožman s svojimi rajalnimi igrami popeljali v mlin ter nam predstavili, kaj oni vedo o kruhu, skupaj s člani Otroške folklorne skupine Kresnice pa so zapeli slovensko narodno pesem Po Koroškem, po Kranjskem. Pod mentorstvom učiteljice glasbene umetnosti Maše Žveglič Poljšak so se nam s slovensko narodno pesmijo Tri planike predstavili člani Otroškega pevskega zbora, mlada glasbenika, Veronika Strnad in Jakob Fifnja, člana Šolskega benda, pa sta nam zapela pesmi O, Vrba in Nekega jutra, ko se zdani.

Med prireditvijo je gospa Marija Lubšina Novak, ravnateljica Osnovne šole Brežice, podelila priznanja vsem avtorjem nagrajenih literarnih, likovnih in fotografskih izdelkov. Prireditev smo zaključili z verzi Prešernove Zdravljice, ki nam jih je ob plesnim gibih deklamirala Aneja Ljubić, učenka 9. b razreda. Prireditev sta povezovali Rea Doria Bergant, učenka 6. b razreda, in Hana Škrinjar, učenka 7. b razreda.

Po prireditvi so si lahko gostje v telovadnici ogledali še priložnostno razstavo likovnih in fotografskih del ter se okrepčali in posladkali v multimedijski dvorani.

 Aleksandra Ivanšek

Prispevek v medijih.

Dostopnost