V četrtek, 21. 4. 2016, je Otroška folklorna skupina Kresnice Osnovne šole Brežice v Domu kulture Brežice praznovala svojo deseto obletnico delovanja. Skupina je na šoli začela delovati leta 2005. V desetih letih delovanja je plesalo okrog 70 do 80 otrok. Od leta 2013 delujejo na šoli še tri mlajše skupine od 1. do 4. razreda.  Skupino Kresnice in skupino prvošolčkov vsa leta uspešno vodi mentorica Zdenka Dušič, ki ji je folklorna dejavnost dobro znana, saj je kar 29 let aktivno plesala v Folklorni skupini KUD Oton Župančič Artiče. Skupino mladih plesalcev 2. in 3. razreda pa na šoli vodi učiteljica Suzana Kolarič.

OFS Kresnice OŠ Brežice se redno udeležuje revij OFS, ki jih organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Kar šestkrat so bili izbrani med najboljše otroške folklorne skupine v Sloveniji in tako šestkrat nastopili na državni reviji OFS, kjer so prejeli zlato priznanje.

Gostovali so tudi na mednarodnih otroških festivalih v Bosni in Hercegovini in na Češkem. S folklorno skupino OŠ Artiče in OFS KUD Oton Župančič Artiče bodo letos že četrtič pripravili mednarodni otroški folklorni festival – MOFF.

Na praznovanju njihove obletnice so se predstavili slavljenci, tj. OFS Kresnice OŠ Brežice, OFS Čebelice, OFS Murenčki in OFS Mlinčki vsi iz OŠ Brežice ter gostje OFS OŠ Mirana Jarca Črnomelj in OFS KUD Oton Župančič Artiče.

Prireditev sta v prijetnem raziskovanju povezovala Lija Čurič in Žiga Bratanič.

Mateja Bogovič Fifnja

2000px-Zavarovalnica_Triglav_Logo.svg

Dostopnost