Obisk Ansambla Hervol na OŠ Brežice

V torek, 5. 4. 2016, smo imeli v telovadnici OŠ Brežice nastop narodno zabavnega ansambla Hervol. Člani ansambla so se odzvali povabilu učencev in učiteljic 1. d oddelka, katerega obiskuje nečakinja vodje ansambla, Hana Škof. Pripravili so zelo zanimivo in poučno glasbeno uro za vse učence 1. razredov. Pridružilo so se jim tudi učenci 8. in 9. razreda OŠPP.

Ansambel že vrsto let vodi Roman Hervol. Njihova zasedba šteje 7 članov, igrajo pa na različna glasbila: harmoniko, kitaro, klarinet, trobento, tubo in orglice. Zelo nazorno so nam predstavili instrumente, na katere igrajo, nam zapeli nekaj lastnih in ljudskih pesmi. Članica ansambla je odlično zajodlala in požela med učenci velik aplavz. Nekatere je tako prevzela, da so se tudi sami preizkusili v jodlanju. Predstavili so nam narodne noše, v katere so bili oblečeni. Našo pozornost so pritegnili detajli: naramnice, čipke, čevlji, pokrivala, krila, predpasniki, rute … . Za nas so pripravili tudi mini kviz. Na postavljena vprašanja so učenci odlično odgovorili in dokazali, da so pozorno sledili celotni njihovi predstavitvi. Ob glasbi smo tudi zaplesali.

Na koncu so nas presenetili s posebnim darilom. Vsakemu oddelku so podarili pletenico v obliki violinskega ključa. Te je pripravila mojstrica Lea Babič iz Bizeljskega.

Veseli smo bili njihovega obiska. S svojim nastopom so vse nas obogatili. Veliko smo se v tej uri tudi naučili. Spoznali smo, kako pomembno bogastvo za naš rod predstavljajo: narodna glasba, pesem, oblačila, instrumenti … , ki so nepogrešljivi del naše kulturne dediščine.

S člani ansambla Hervol je bilo ta dan res zanimivo in zabavno. Obljubili so, da bodo še prišli in nam zaigrali. Komaj že čakamo!

Darja Kalin

Dostopnost