V četrtek, 3. decembra 2015, je Osnovno šolo Brežice obiskala gospa Alenka Kos, avtorica knjig Najlepše vilinske pravljice in Drugačnost, ustanoviteljica društva Vilinski ključ ter organizatorica projekta Drugačnost združuje.

V multimedijski učilnici so se tako zbrali predstavniki oddelčnih skupnosti od 6. do 9. razreda, učenci od 6. do 9. razreda OŠPP, gospa ravnateljica, knjižničarki ter nekateri učitelji z namenom, da pozdravijo avtorico in prisluhnejo predstavitvi njene knjige Drugačnost.

Na začetku je ravnateljica OŠ Brežice, gospa Marija Lubšina Novak, pozdravila gostjo in učence pozvala k razmišljanju o tem, kakšno vlogo ima 3. december kot »ta veseli dan kulture« in »rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna« za nas, Slovence.

Sledil je krajši kulturni program, s katerim sta Zala Rostohar in Matic Antolovič, učenca 8. razreda, predstavila avtorico, njena dela ter vlogo njenega društva pri projektu Drugačnost združuje. Program sta popestrili tudi dve glasbeni točki – Nina Piškur, učenka 8. a razreda, je pod mentorstvom učitelja kitare Berislava Cerinskega iz Glasbene šole Brežice na kitaro zaigrala pesem Milonga, Maja Tomič, učenka 6. b razreda, pa je pod mentorstvom učiteljice glasbene umetnosti Maše Žveglič Poljšak zapela pesem Alenke Godec Življenje je lepo.

V nadaljevanju je besedo prevzela avtorica sama in nas najprej s kratkim glasbenim in video vložkom – pesmijo Podarimo srce, ki sta jo zapela Ana Karneža in Janez Triler, popeljala v svet, v katerem nastopajo posebni »superjunaki«. Predstavila nam je svoje delo in društvo Vilinski ključ ter nastajanje njene knjige Drugačnost, ki jo je pisala v sodelovanju s šestimi otroki in njihovimi starši ter osebjem Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Republike Slovenije – SOČA. Ob tem nam je zaupala travmatično izkušnjo iz svojega otroštva, ki je precej vplivala tudi na njeno dosedanje delo in poslanstvo, ki ga danes kot vilinka Alenčica širi med ljudmi, ter nas seznanila z življenjskimi zgodbami šestih drugačnih otrok, med njimi tudi vrhunskega plavalca Darka Đurića. Ti otroci so se že ob rojstvu in tudi kasneje srečali s številnimi težavami, z bolečino, nesprejemanjem zaradi njihove drugačnosti s strani drugih, a so kljub tem težkim izkušnjam ostali veseli in srečni.

Z Jakovo življenjsko zgodbo, zgodbo enega od »superjunakov«, ki nastopajo v knjigi, in z vrtničinimi cvetovi, ki jih je avtorica delila med naključno izbrane učence, se je gospa Alenka dotaknila naših src in jih napolnila z vrednotami, kot so ljubezen, sočutje, harmonija, sreča, odpuščanje, lepota in obilje.

Na koncu je avtorica še pozvala učence, da so na list papirja zapisali misli, ki so se jim utrnile v spomin ob njeni predstavitvi knjige. Nekaj naključno izbranih misli je nato prebrala in njihove avtorje nagradila s svojo knjigo ali CD-jem, obljubila pa je, da bo tudi ostale misli objavila na svoji spletni strani.

O tem, kako se jih je knjiga dotaknila, pa bodo učenci ob prebiranju njene knjige lahko razmišljali tudi v obliki svojih prispevkov, ki jih bodo v naslednjih dneh pridno objavljali v bralni zbirki preko spletnega sistema SIMOS – Slovenske internetne mreže osnovnih šol.

Knjižničarka OŠ Brežice

Aleksandra Ivanšek

Dostopnost