OFS KRESNICE OŠ BREŽICE – MEDNARODNI OTROŠKI FOLKLORNI FESTIVAL “OTROCI V PLESU” NA  SLOVAŠKEM 2019

Od 2.10.2019 do  6.10.2019 je  OFS  OFS Kresnice OŠ Brežice gostovala na Slovaškem, v mestu Prievidza, kjer je potekal  njihov 1.Mednarodni otroški folklorni festival “OTROCI V PLESU”.

Festivala smo se udeležili na povabilo slovaške skupine DFS Maly Vtačnik, ki so gostovali  pri  na 5. Mednarodnem otroškem folklornem festivalu  2018 Artiče – Brežice. Na njihovem festivalu je tako sodelovalo šest skupin, tri domače skupine iz Slovaške,  dve češki skupini  Brno – Janošiček in Bojkovice – Svetlovanek ter ena slovenska –  naša  OFS Kresnice OŠ Brežice.  Imeli smo pet nastopov  na treh koncertih, dvakrat za učence tamkajšnjih osnovnih šol v dveh različnih krajih in Gala koncert, ki je bil v Domu Kulture v Prievidzi. Vodstva vseh skupin je sprejel tudi župan mesta Prievdza.

Otroci so imeli vsak dan po nastopih skupna srečanja   – delavnice, v soboto dopoldan pa so čas preživeli pri družinah. Po zaključnem koncertu in  večerji  je bilo skupno druženje.  V plesu, igrah in petju smo se skupaj veselili otroci, starši in odrasli udeleženci festivala. Veseli in polni lepih in nepozabnih spominov  smo se  vrnili v Brežice, kjer so nas pričakali starši.

Namen festivala je bilo predstavitev ljudskega izročila različnih narodov občinstvu na koncertih,  medsebojno druženje otrok različnih narodnosti, spoznavanje kulture in njihovega plesnega izročila ter tkanje novih spoznanj in prijateljstev. To je bilo prijetno in nepozabno srečanje, kjer so otroci in odrasli prepoznavali ter širili kulturo in plesno izročilo svojega naroda ter premagovali jezikovne ovire.

Mentorica OFS Kresnice, Zdenka Dušič

Dostopnost